Mobese Sistemlerinin Mahkemelere Olan Etkisi
Canlı mobese sistemleri ile Hukuka aykırı olmayacak şekilde yapılan mobese gözetlemeleri birer delil olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde adalet bu sistemden o kadar faydalanmaktaki, artık mahkemelerde şahide bile gerek kalmamaktadır. Hatta öyleki bir araya gelen 10 tane şahidin ifadelerinin aksini tek başına ispat etmeye yetiyorda artıyor bile.
Adeletimiz mobese sistemlerinden yasaların belirlerdiği bir şekilde faydalanılmasında herhangi bir sakınca görmemektedir. Kişilerin özel hayatını ihlal etmeyecek şekilde kamu alanlarına mobese kameraları ile gözetleme yapılabilmektedir.
Sokaklardan, iş yerlerine, alış veriş merkezlerinden, lokantalara, yani kısacası evimizden adımımızı dışarıya attığımız anda mobese kameraları hayatımızın her anını neredeyse kayıt altına alıyor. İşte yapılan bu kayıtlar toplumda karşılacağımız olumsuz bir durumda lehimizde veya aleyhimizde delil olarak kullanılabilir.
Trafik ihlalerinden, trafik kazalarına, sokak gösterilerinden kavgalara kadar her türlü adli vakanın mobese kameraları tarafından aydınlatılabilmesi mümkündür ve yasalara uygundur. Hatta durum o kadar ileriye gitmiştirki, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan yaptığı açıklamada aldatan eşin mobese kamerasına o anda yakalanması dahi delil olarak kullanılabileceğini ve bunun özel hayatı ihlal olmadığını,kayıtlıların toplumsal alanda açık bir şekilde yapıldığından gizli olmadığını söylemiştir.
Ülkemizde her gün meydana gelen binlerce vaka mobese sistemleri sayesinde açıklığa kavuşturulabilmektedir. Okullardan hastanelere kadar toplumun her kesiminde bulunan izleme sistemleri kayıt altına aldıkları veriler bir delil olarak karşımıza çıkabilmektedir.
Hergün binlerce trafik ihlali yapan sürücülere kesilen cezalar mobese ile kayıt altına alınmaktadır. Mahkemelere yapılan itiraz başvurularında bu kayıtlar incelenerek delil kabul edilmektedir.
Bu anlamada genel olarak bakıldığında İnsanların korku ve panik halinde yalan söyleme içgüdüsü, suçlarını kabul etmemeleri, yalan söylerek adaleti yanıltıcı bilgi vermeleri halinde, suçun işlendiği bölgede mobese sistemi var ise kaçacak delikleri ve söyleyecek yalanları kalmıyor. Üstüne yalan söyleyip mahkemeyi yanılttıkları için bir ceza daha alıyorlar.
Hepimiz birer insan olduğumuzu ve hata yapabileceğimizi göz önünde bulundurmalıyız. Hata yapmak insanın iç güdüsünde olan bir eylem. Önemli olan hata yapmak değil, hatayı kabul edip ders almaktadır.
Mobese kameraları dışarı adımımızı attığımız anda peşimizde. Ancak bizler burada kamera var bizi izliyor duygusu ile değil, insan olarak ahlaki bir duygu ile toplumda hareket etmeliyiz.
Unutmayalımki kilit namuslu insanlar için vardır. Namussuz insan kilidi kırar yinede hırsızlığını yapar.